...המטבח של איה - מתכונים, בישולים, פטפוטים ועוד

עמוד הבית - המטבח של איה
פורום - המטבח של איה
המתכונים של איה
מאמרים במטבח של איה
הקישורים שלי - המטבח של איה
המזווה - המטבח של איה
אודות המטבח של איה
תיבת הדואר - המטבח של איה
חיפוש - במטבח של איה
חיפוש מותאם אישית של
מתכונים לעוגות - המטבח של איה
מתכונים לעוגיות - המטבח של איה
מתכונים לקינוחים - המטבח של איה
מתכונים ללחם ובצקים - המטבח של איה
מתכונים למאפים מלוחים - המטבח של איה
מתכונים לפשטידות וקישים - המטבח של איה
מתכונים למנות ראשונות וסלטים - המטבח של איה
מתכונים למרקים - המטבח של איה
מתכונים לממולאים - המטבח של איה
מתכונים לתוספות - המטבח של איה
מתכונים לחמין ותבשילי קדירה - המטבח של איה
מתכונים לבשר - המטבח של איה
מתכונים לעוף - המטבח של איה
מתכונים לדגים - המטבח של איה
מתכונים למחמצים - המטבח של איה
מתכונים למרינדות, רטבים ומטבלים - המטבח של איה
מתכונים לחגים וארוחות חגיגיות - המטבח של איה
מתכונים לריבות ומרקחות - המטבח של איה

אוסף מתכונים - המטבח של איה
סדנאות והדרכות - המטבח של איה
טיפים שימושי במטבח - המטבח של איה
חנות הצמר של איה




הצטרפו גם אתם לעמוד המטבח של איה בפייסבוק
חפש  
חנות הצמר של איה

תוכן ההודעה

רקע על - ג’ינג’ר (זנגביל) ו--- איה   19/7/2009 03:32

רקע על - ג’ינג’ר (זנגביל)

הג'נג'ר (זנגביל) הינו צמח מרפא בשימוש כבר אלפי שנים. הוא ידוע כממריץ דם, מייזע וקרמינטיבי. הוא רב שימושי ברפואה האיור וודית בת אלפי השנים כתרופה אוניברסלית אך פעילותו הנחקרת ביותר היא פעילות נוגדת בחילות. כשג'ינג'ר נילקח בשימוש פנימי, החומר הפעיל שבו משחרר אנזימי רוק המעודדים ריקון קיבה. כתוצאה מכך ג'ינג'ר עוזר בטיפול בחילות והקאות. השימוש בג'נג'ר לטיפול בבחילות הוא נרחב: בחילות בהריון, בחילות לאחר ניתוחים ובחילת בזמן טיפולי כימותרפיה. סגולתו היא שהוא בטוח לשימוש בכל המצבים המוזכרים לעיל, בניגוד לתרופות רבות נוגדות בחילות.
(מתוך: טבע הרפוי - מאת: לילך נהרי נטורופתית)

בספרות חז"ל מוזכר הזנגביל כמאכל בעל ערך והיו משתמשים בו למשלוח מנות בפורים (מגילה ז', ע"ב). גם ברפואה השתמשו בו. בתרגום חופשי מארמית נאמר על הזנגביל: "כל מה שטוב למחלה אחת, קשה למחלה שנייה, חוץ מזנגביל טרי ופלפל ארוך" (פסחים מ"ב).

רפואה עממית:
יהודי תימן היו משתמשים בזנגביל מעורב בקינמון כתרופה לחיזוק הראייה, ובתערובת עם דבש לטיפול בשיעול ובליחה ולחיזוק כוח הגברא.
יהודי קוצ'ין נהגו לסחוט את השורש הטרי, לערבב את המיץ בקוניאק ובמלח ולשתות את המשקה לטיפול בשלשול. מיץ זנגביל שימש רטייה על המצח נגד כאבים, ומשרת זנגביל הועילה כנגד הקאה.
יהודי פרס טוחנים זנגביל ודוחסים את החומר הכתוש לתוך שן כואבת, לשיכוך כאבים.

ברפואה משתמשים בקנה-השורש להרחבת כלי הדם העליונים של העור ולהקלת הנשימה והעיכול. קנה-השורש עשיר בשמן אתרי, העוזר לסלק ליחה מדרכי הנשימה.
(מתוך: נאתר של: של ניסים קריספיל)

הג'ינג'יר ברפואה ההודית השפעת הזנגביל על מערכות הגוף
עיכול - מגביר תיאבון, מוריד גזים, מוריד בחילות, מסייע בעיכול רעלים, משכך כאבי בטן, עוצר שלשולים.
מחזור הדם - ממריץ את הלב ומשפר סירקולציה, מוריד בצקות, אנטי-דלקתי, שימושי מאוד בדלקות פרקים.
מערכת העצבים - ממאזני הואטה הראשיים, משכך כאבים וממריץ את המערכת העצבית.
מערכת הנשימה - מכייח, מסלק ליחה, שימושי בסינוסיטיס, שיעול ואסטמה.
מערכת המין - מעורר חשק מיני.

תרופות ביתיות מזנגביל
לתיאבון נמוך, גזים או בחילות – 1/4 כפית מהצמח היבש עם דבש או מים חמים לפני הארוחות.
לסילוק ליחה - 1/4 כפית מהצמח היבש עם דבש או מים בבוקר.
(מתוך : האתר הישראלי לרפואה הודית)

יש המאמינים שזנגביל משפיע על מערכות גוף שונות, משכך כאבי בטן, מקל על בחילות ומפחית הקאות, לוחם בחיידקים, אנטי-דלקתי, עוזר בהפרעות עיכול עם גזים, מעכב התכווצויות בקיבה, מקל על בחילות בוקר.
יהודי תימן מאמינים שהוא עוזר לפתרון בעיות ראיה, לטיפול בשיעול ובליחה ולהגברת האון הגברי.
מהווה בסיס למשקה דמוי בירה, "ג'ינג'ר אייל", ולתה, הן מזנגביל טרי והן מזנגביל יבש, (משווקי התה טוענים שהוא מוריד כולסטרול ולחץ דם גבוה. עוזר לבעיות עיכול וגזים. יעיל במקרים של שפעת והצטננות וכשיש כאבי שרירים, לטיפול בשלשולים קרים ותחושת קור כללית).
(מתוך: ויקיפדיה)

כיצד קונים? מטפלים? מאחסנים?
קנו ג'ינג'ר קטן יחסית - הוא הארומטי ביותר - והקפידו שיהיה בעל קליפה חלקה ומתוחה. כדי שישמור על רעננותו, יש לעטוף את הג'ינג'ר הטרי בבד לח ולשמור בקירור עד שבועיים. אפ שומרים תקופה ממושכת יותר, מומלץ להקפיא ולגרר לפי הצורך לפני השימוש, ללא הפשרה.
ויש עוד פטנט: קוברים באדמה, בעציץ למשל. הג'ינג'ר שומר על טריותו ואפילו ממשיך לצמוח.
טיפול
+ מסירים את הקליפה העדינה ופורסים דק-דק בסכין חד.
+ מסירים את הקליפה ומגררים בפומפייה דקה.
+ אם השורש סיבי ועציף כדאי לקצוץ היטב במעבד מזון, רצוי בתוספת נוזל.
+ סוחטים את המיץ של הגי'נג'ר בעזרת כותש שום.
+ אם מעוניינים בטעמו ובניחוחו בלי החתיכות מגררים או קוצצים בכל אחת מהשיטות הנ"ל ואז סוחטים את המיץ דרך בד מוסלין.

ועוד על ג'ינג'ר
ג'ינג'ר (זנגביל) יבש - תבלין שימושי מאד, אך שונה למדי ממקבילו הטרי. נמכר בכל מרכול. התבלין מאבד מעוצמתו במהירות, ולכן כדאי לקנותו בכמויות קטנות. מהווה חלק מתערובת הקארי היבשה. במטבחי המזרח ממעטים להשתמש בגירסה היבשה.
ג'ינג'ר כבוש - פרוסות דקיקות בתחמיץ, המבוסס על חומץ אורז מתובל. המלווה הרשמי של הסושי. ביפן משמש כמרענן חיך בין סוגי הסושי השונים ובתום אכילתו. נמכר מוכן במרכולים ובחנויות המתמחות במזונות מהמזרח. יש עם צבע מאכל ורוד ויש טבעי, שהוא המומלץ יותר.
ג'ינג'ר מסוכר - מעדן בזכות עצמו וגם פריט שימושי בהכנתי מיני מתוקים: גלידות, עוגיות, סלט פירות וכדומה.
תרופה אוניברסלית - "כל דבר טוב יש בג'ינג'ר" אומר פתגם הודי. ואכן, במשך אלפי שנים הוא מתפקד כארון תרופות שלם. יש בו תכונות חיטוי, חימום ורענון הגוף. הנה כמה מן הסגולות הידועות של צמח הפלאים:
מקל על בחילה, על קיבה עצבנית ומסדיר את העיכול. מסייע להסדרת המחזור החודשי, מקל על כאבי מחזור וכאבי ראש. טוב לטיפול בזיהומים בדרכי נשימה. מסייע לפתוח אף סתום. מעודד את זרימת הדם בגוף.
(מתוך: כוכב המזרח / על השולחן)

מקל על בעיות גרון
משקה המוכן מג'ינג'ר, לימון ודבש הוא מחמם, מקל על בעיות גרון ועל התקררויות וגם טעים מאד חם או קר. מרתיחים כפית ג'ינג'ר קצוץ ב-2 כוסות מים, לאחר שמורידים מהאש מוסיפים מיץ לימון סחוט ודבש, לפי הטעם. אפשר להוסיף בהרתחה קליפות תפוז ולימון וגם תבלינים נוספים כמו קליפת קינמון, ציפורן, הל, מוסקט מגורד, וניל וליקוריץ.
(ורד לב- מטפלת בתזונה)

היסטוריה של הג'ינג'ר - וחדירתו לתרבויות העולם כולו
(מתוך אתר: מגזין ים, מאת: גיורא רז)

כבר בתקופת האימפריה הרומית בלט הג'ינג'ר מבין התבלינים המזרחיים, שהיו ידועים אז. המחיר הגבוה שנדרש עבורו (פי 15 ממחיר הפלפל השחור) לא היווה מגבלה משמעותית לשימוש הנרחב בו. הג'ינג'ר יובא בכמויות גדולות, הביקוש היה רב והמסים הכבדים שהוטלו על המסחר בו היוו הכנסה נאה לשלטונות. עיקר היבוא לרומא היה בספינות, מהודו דרך אלכסנדריה במצרים, (דרך המשי היבשתית, נפתחה למעשה רק במאה השניה לספירה).

בימי הביניים היה הג'ינג'ר נפוץ ביותר בכל רחבי אירופה ושימש במתכונים רבים ושונים, לעיתים קרובות ביחד עם הקינמון, כתבלין המקובל ביותר. בתקופה זו הובא לראשונה לאירופה, ע"י הערבים, הג'ינג'ר המסוכר, שהיה ללהיט מיידי ושימש במעדנים רבים כמו תה-ג'ינג'ר ועוגות.

הרנסאנס, הביא שינויים משמעותיים גם בטעם ובהעדפות הקולינריות של הקהל האירופי, בעיקר הצרפתי. הנטיה החדשה היתה לאוכל מעודן יותר וקרנו של הג'ינג'ר, עז הטעם, ירדה.

שמו המדעי של הג'ינג'ר Gingiber Officinale מעיד על התכונות הרפואיות שיוחסו לו בימי הבינים.

התבלין הוא למעשה קנה השורש של צמח הג'ינג'ר, ומוצאו מדרום מזרח אסיה (כנראה מלזיה והודו). על היותו אחד הצמחים המתורבתים המצליחים ביותר בעולם, תעיד העובדה כי הוא אינו גדל כיום בשום מקום כצמח בר.

בפולחן, ברפואה ובמטבח הסיני, היפני וההודי, תופס הג'ינג'ר מאז ומעולם, מקום מכובד ביותר, לא רק כתרופה ,מאכל או תבלין, אלה כאלמנט ספיריטואלי חשוב ביותר בשיווי המשקל וההרמוניה הקוסמית של היין והיאנג.

מי -ג'ינג'ר או תה- ג'ינג'ר נחשבים בתרבויות רבות כאפרודיזיאק רב עוצמה. יועצי תזונה ידועים בחצרות קיסרי ימי הביניים, חיברו שלל מתכונים המכילים ג'ינג'ר, לשמירת בריאותם הסדירה של אדוניהם.

אסכולה לרפואה, שנוסדה בשלהי ימי הביניים, בסלרנו שבאיטליה ע"י ארבעה רופאים ידועי שם, אחד נוצרי אחד יווני, אחד יהודי ואחד מוסלמי, חיברו באותה רוח אוסף הוראות ומרשמים לשמירת ההיגיינה, הבריאות והכושר בקובץ Regimen Sanitatis Salerno,
בו הם מהללים את תכונותיו המיוחדות של הג'ינג'ר:

"עלצו קרביים, קיבה, ריאה וחלציים,

ושיר הלל לגינג'ר העז שירו ברננה.

מרווה הצמא, מחיה הנפש, מסעיר הנשמה,

ומעורר אהבת נעורים חדשה לעת זקנה.



לחץ להגדלה




כניסה למערכת  |   | שלח לי דוא"ל | בקר באתר שלי
 

עץ ההודעה

 
~מתכון לכל תבלין - ג’ינג’ר (זנגביל) ~ו--- איה19/7/2009 02:43

השבוע נרכז מתכונים עם התבלין ג'ינג'ר (זנגביל)


שירשור זה יצורף לעמוד ריכוז מתכונים

להנאתכם!



סגור הודעה |  כניסה למערכת  |   | שלח לי דוא"ל | בקר באתר שלי
רקע על - ג’ינג’ר (זנגביל) ו--- איה   « הודעה נוכחית
19/7/2009 03:32
מרק מלון בניחוח ג'ינג'ר / חיים כהןו--- איה
19/7/2009 03:45
רוטב ג'ינג'ר ו--- איה
19/7/2009 03:49
מאפינס ג’ינג’ר ו--- איה
19/7/2009 03:51
תפוחים אפויים ברוטב יוגורט-ג’ינג’ר / דורעם גונטו--- איה
19/7/2009 04:00
סורבה ליצ'י, ג'ינג'ר ופקאן סיניו--- איה
19/7/2009 04:04
עוגיות ג'ינג'ר ותפוזיםו--- איה
19/7/2009 04:11
אפרסק בג'ינג'ר ודבש נוסח פיננסלה ו--- איה  
19/7/2009 04:15
דג סלמון ברוטב ג'ינג'ר ושוםו--- איה
19/7/2009 04:17
לביבות בטטה עם ג'ינג'ר ו--- איה
19/7/2009 04:20
עוף מוקפץ עם ג'ינג'ר ופטריות ו--- איה
19/7/2009 04:25
פילה אמנון בסויה ג'ינג'ר וכוסברהו--- איה
19/7/2009 04:31
ג'ינג'ר כבושו--- איה
19/7/2009 04:52
סלט פילה טונה בוינגרט ג'ינג'רו--- איה
19/7/2009 04:55
שורש ג'ינג'ר כבוש / איתמר דוידובו--- פלפלית
19/7/2009 08:08
קונכיות ג’ינג’ר וקוקוס (מתכון בוידאו)ו--- הפיה
19/7/2009 10:45
עוגיות ג'ינג'ר/ בני סיידאו--- הפיה
19/7/2009 10:52
אורז עם ג'ינג'ר ו--- שמני
19/7/2009 20:12
סלט ירקות ברוטב ג'ינג'ר וטחינהו--- שמני
19/7/2009 20:18
פירה בטטה וג'ינג'רו--- שמני
19/7/2009 20:20
מאפינס ג'ינג'ר ולימוןו--- שמני
19/7/2009 20:36



עוגות | לחם ובצקים | פשטידות | מרקים | תבשילי קדירה | בשר | עוף | מאכלי חגים | ריבות ומרקחות | עוגיות

עמוד הבית | המתכונים של איה | פורום - המטבח של איה | הקישורים שלי | המזווה | תיבת הדואר



























































































































































  עיצוב והקמה: איה גולן. פיתוח: InterTK © כל הזכויות שמורות לאיה גולן